Na bazie produktów pszczelich możemy stworzyć wiele trunków, które nie tylko zachwycają smakiem, ale przede wszystkim mają właściwości lecznicze i wspierają zdrowie naszego organizmu.
Na bazie produktów pszczelich możemy stworzyć wiele trunków, które nie tylko zachwycają smakiem, ale przede wszystkim mają właściwości lecznicze i wspierają zdrowie naszego organizmu.
Podstawowymi składnikami są spirytus oraz produkty pszczele, takie jak miód, propolis i pyłek. W zależności od przepisu, można je wzbogacić o różnorodne składniki, takie jak zioła, owoce, soki czy przyprawy.
Nalewka miodowo-wiśniowa
składniki :
3 kg wiśni
1 litr miodu leśnego
1 litr spirytusu
1 litr wódki
1 kg cukru
sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte wiśnie drylujemy, zachowując pestki z 300 do 400 gramów owoców, ponieważ będą nam potrzebne w dalszej części przepisu. Wydrylowane wiśnie, wraz z odłożonymi pestkami, umieszczamy w 10-litrowym balonie i zasypujemy 1 kg cukru. Całość odstawiamy w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej, czekając, aż cukier się rozpuści i wiśnie puszczą sok. Syrop z rozpuszczonego cukru zlewamy do butelki i odkładamy, a pozostałe wiśnie w balonie zalewamy 1 litrem wódki oraz 1 litrem spirytusu. Wstrząsamy zawartością balonu, aby wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawiamy butlę na około 10 tygodni, mieszając jej zawartość dwa razy w tygodniu.
Po upływie 10 tygodni zlewamy do oddzielnego naczynia płyn z alkoholi i soku, a pozostałe wiśnie w balonie zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i odstawiamy na kolejny tydzień. Po tym czasie zlewamy wodę, a następnie, po jej zagotowaniu i ostudzeniu do 30 stopni, rozpuszczamy w niej 1 litr miodu.
Teraz nadszedł czas na połączenie syropu cukrowego z pierwszego zlewania, zalewy spirytusowej, oraz zaprawy miodowej. Gotową nalewkę przelewamy do butelek.
**Nalewka propolisowa**
– 200 gramów propolisu
– 300–400 ml wódki 40% lub spirytusu rozcieńczonego do 50%
– 300 gramów ciemnego miodu leśnego
**Sposób przygotowania:**
Wsyp propolis do szklanego słoika i zalej przygotowanym alkoholem. Zakręć słoik szczelnie zakrętką i odstaw do maceracji na minimum 30 dni. Co kilka dni wstrząsaj słoikiem, aby propolis lepiej się rozpuszczał. Po upływie tego czasu zlej macerat i przecedź przez gazę. Pozostały osad propolisowo-woskowy zalej ponownie tą samą ilością alkoholu i odstaw na około miesiąc lub dwa. Po tym okresie powinien pozostać jedynie wosk a uzyskany macerat można wykorzystamy do zrobienia nalewki. Przy użyciu 50% spirytusu wosk również powinien zacząć się rozpuszczać, co nada nalewce nieco inne właściwości. Otrzymany macerat połącz w proporcji objętościowej 1:1 z dekrystalizowanym lub płynnym miodem i dokładnie wymieszaj. Rozlej do butelek. Smak nalewki jest żywiczny, charakterystyczny dla propolisu. Nalewka w konsystencji przypomina ajerkoniak.