Apiterapia zajmuje się zastosowanie w leczeniu, produktów pozyskanych od pszczół, takich jak miód, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, które to pszczoły pozyskują z natury. Dodatkowo wykorzystywane są również produkty wytwarzane w organizmie pszczół czyli mleczko pszczele, jad pszczeli, wosk. Również powietrze ulowe z powodzeniem jest wykorzystywane w leczeniu. Produkty pszczele są ważnym elementem wspomagającym nasz organizm w utrzymaniu dobrej kondycji oraz szeroko pojętego zdrowia.
Miód pszczeli jest produktem wytwarzanym przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów oraz spadzi. Nektar powstaje w nektarnikach kwiatów i jest mieszaniną cukrów, sacharozy, fruktozy, glukozy oraz innych składników. Natomiast spadź jest sokiem roślinnym przetworzonym przez mszyce i czerwce, które pozyskują go nakłuwając młode pędy i liście. Owady te pozyskują z niego niezbędne dla nich białko a cukry usuwają jako drobne kropelki, pozyskiwane następnie przez pszczoły miodne z powierzchni np. liści. Ze względu na surowiec wykorzystany przez pszczoły do wytworzenia miodu dzielmy go na miód nektarowy, spadziowy lub mieszany czyli nektarowo-spadzowy).
Pyłek kwiatowy jest pozyskiwany przez pszczoły z pylników, będących częścią kwiatu. Pszczoły wykorzystują zebrany i uformowany w postaci obnóży pyłek jako źródło białka. Po dostarczeniu go przez zbieraczkę do ula, wytwarzana jest z niego pierzga, poprzez umieszczenie zebranych obnóży w komórkach plastrów i zalanie miodem. Pszczoły nauczyły się wykorzystywać proces fermentacji mlekowej, do konserwacji pyłku i wytwarzania z niego pierzgi czyli tzw. chleba pszczelego.
Propolis powstaje z pozyskanego przez pszczoły materiału roślinnego takie jak żywice, wydzieliny pąków oraz kory drzew, substancje pokrywające liście czy łodygi. Substancje te podobnie do pyłku są transportowane do ula po uformowaniu w grudkę i "umieszczeniu" w koszyczku. Propolis jest wykorzystywany do utrzymania higieny w gnieździ oraz jako materiał budulcowy.
Miód stosowany u osób z wysokim poziomem cholesterolu i lipidów w surowicy krwi wpływa przeciwmiażdżycowo. Najlepsze rezultaty można uzyskać spożywając na czczo miód rozpuszczony w wodzie. Systematyczne przyjmowanie miodu pszczelego jest podstawą długofalowego procesu poprawy stanu zdrowia oraz znacznie przyspiesza leczenie.
Miód podczas przeziębienia, w połączeniu z roślinami leczniczymi, łagodzi przebieg zakażenia oraz wspiera odporność, której sprawne działanie jest w tym momencie konieczne. Spożywanie miodu w połączeniu z sokiem z cytryny lub soku z cebuli, miodu i chrzanu to od dawna znane i wykorzystywane w medycynie ludowej sposoby do leczenia przeziębienia.