Pyłek stanowi stanowi pokarm białkowy rodziny pszczelej, a dzięki swojemu unikalnemu składowi jest cenny również dla naszego organizmu.
Pszczeli pyłek kwiatowy jest unikalnym magazynem biokatalizatorów, czyli substancji, które muszą być nieprzerwanie dostarczane naszemu ustrojowy, ponieważ wiele z nich nie jest produkowana w naszym organizmie. Są to nukleotydy, białka, aminokwasy, fosfolipidy, enzymy roślinne, fitosterole, beta-karoten, witaminy, makro i mikroelementy, czynniki wzrostu i wiele innych substancji aktywnie oddziałujących na nasz organizm. Substancje te, oprócz właściwości odżywczych pełnią również rolę profilaktyczną, a co najważniejsze leczniczą.
W pyłku pszczelim znajduje się około 24 % białka, które to białko stanowi podstawowy składnik każdego żywego organizmu.
Pszczeli pyłek kwiatowy jest doskonałym źródłem potrzebnych nam białek, które złożone z aminokwasów, uczestniczą w nieustannym odnawianiu naszego organizmu. Wysoka zawartość aminokwasów nie jest jedynym atutem pyłku, gdyż ważny jest udział poszczególnych z nich. Szczególną rolę odgrywają aminokwasy egzogenne, czyli te małe cegiełki, których sami nie możemy wytworzyć i musimy je dostarczyć z pokarmem. W pyłku pszczelim występują wszystkie aminokwasy egzogenne, oraz wszystkie niezbędne do budowy ciała ludzkiego.