Mieliśmy przyjemność przygotować słoiczki z naszym miodem dla Pole Pole Gostków. Praca nad tym zamówieniem była szczególnie satysfakcjonująca, ponieważ łąki i zagajniki otaczające Pole Pole są doskonale znane naszym pszczołom.
Mieliśmy przyjemność przygotować słoiczki z naszym miodem dla Pole Pole Gostków. Praca nad tym zamówieniem była szczególnie satysfakcjonująca, ponieważ łąki i zagajniki otaczające Pole Pole są doskonale znane naszym pszczołom.
Zachęcamy Państwa do odwiedzenia Gostkowa, aby zaczerpnąć odrobiny natury. Zapraszamy również na stronę internetową: www.polepolegostkow.pl.
Wykorzystując tę krótką chwilę po zakończeniu sezonu pszczelarskiego, odpoczywamy przy ulubionych książkach i dobrej kawie. Sezon 2024 okazał się jednym z najcięższych w ostatnich latach, zarówno dla nas, jak i dla pszczelarzy na całym Dolnym Śląsku.
Życzymy naszym Klientom wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku, a sobie oraz wszystkim pszczelarzom, aby kolejny sezon można było zaliczyć do udanych.
Zachęcamy do odwiedzenia bloga autora,
aby zyskać nowe spojrzenie na otaczający nas świat.
Dzięki pomocy Pana Tomasza Zagórskiego, miłośnika regionu, przewodnika po polskich i czeskich Sudetach, a jak się okazało, również doświadczonego miodosytnika, którego ciągłe poszukiwania zdrowych produktów kulinarnych w końcu zaprowadziły do Pasieki Miody z Natury, będziemy mogli zdradzić Państwu trochę wiedzy praktycznej z tej dziedziny. Pan Tomasz obiecał wykonać instruktaż dla wszystkich początkujących miodosytników, dzięki któremu bez problemu wykonają Państwo swój pierwszy miód pitny, skompletują niezbędny sprzęt, nauczą się dobrych praktyk.
Dziś jako ciekawostką, a może wyzwaniem podzielę się otrzymanym od Pana Tomasza przepisem na najstarszy miód pitny na świecie.
Receptura tego miodu została zapisana w roku 60 po Chrystusie przez autora pism agrotechnicznych, który nazywał się Lucjusz Kolumella, a właściwie Lucius Junius Moderatus Columella, ur. 4r. n.e w Gades, zm. 70r. n.e w Tarentum. Pomnik z wizerunkiem Kolumelli widoczny jest na zdjęciu. Jegomość ten jest autorem dwunastotomowego dzieła, o tytule „Rei rusticae libri duodecim” (12 ksiąg spraw wiejskich). W jednym z tych dwunastu woluminów znajduje się właśnie przepis na miód płynny. Receptura ta brzmi następująco:
„Weź sextarius (546 ml) deszczówki trzymanej przez kila lat, wymieszaj z funtem (328,9 g) miodu. By zrobić słabszy miód pitny, wymieszaj sextarius z dziewięcioma uncjami (1 uncja = 27,4 g, czyli łącznie 246,6 g) miodu. Wszystko to pozostaw na słońcu przez 40 dni, a następnie połóż blisko paleniska. Jeżeli nie masz deszczówki użyj przegotowanej wody.”
Nie wiem, czy dzisiaj smakował by nam tak sporządzony napój, jednak dla Kolumelli i jemu współczesnych z pewnością był wyśmienity, skoro jego receptura została zapisana w tak zacnym dziele.
Jeżeli ktoś z czytelników pragnął by wykonać eksperyment i sporządzić miód wg przedstawionego przepisu, to może spróbować. Oczywiście będąc pewnym jakości kilka lat leżakowanej deszczówki. Ale ostatecznie, jak podaje sam autor, użyć można wody przegotowanej. Może sam kiedyś pokuszę się na wykonanie takiego miodu, ale zmodyfikowałbym ten przepis i do brzeczki dodałbym drożdży.
Smacznego.
Tomasz Zagórski
Dodam od siebie, że jeśli ktoś jest zainteresowany miodosytnictwem i chciałby w tym temacie uzyskać parę cennych wskazówek, a zarazem jest miłośnikiem Dolnego Śląska i jego pięknych zabytków, to może spotkać Pana Tomasza w Pocysterskim Kompleksie Klasztornym w Krzeszowie, gdzie służy swoją wiedzą pielgrzymom i turystom. Miejsce wręcz idealne do takich rozmów.
Cieszymy się, że nasze miody gościły na tradycyjnym stole weselnym, wśród przepysznych potraw oraz pięknych aranżacji.
Dziękujemy za obdarzenie zaufaniem i wybór produktów naszej pasieki na tak ważną uroczystość.
Jest nam niezmiernie miło, że to właśnie nasz miód dodawał słodyczy na Waszym weselnym stole.
Moniko i Michale
Dziękujemy
Oferujemy zestawy prezentowe w dowolnym, wybranym przez Klienta opakowaniu, wraz z spersonalizowaną etykietą, np. według dostarczonego projektu. Daje to możliwość dopasowania etykiety do indywidualnych potrzeb, między innymi zaproszeń na uroczystość.
Miód z etykietą spersonalizowaną
Miód to jeden z najbardziej eleganckich sposobów podziękowania Gościom za przybycie na uroczystość.
Spersonalizowana etykieta pozwala wyrazić swoją wdzięczność, w dowolny, wybrany przez siebie sposób, bez szablonów, z własną grafiką i dedykowaną treścią.
Na życzenie Klientów przygotowujemy prezenty w słoikach o pojemności 400 gram miodu wielokwiatowego, aby obdarowani mogli cieszyć się nim nieco dłużej, dodając do ulubionej kawy czy delektując się jego smakiem samym w sobie.
Dzień Babci i Dziadka
Przygotowania do Dnia Babci i Dziadka w pełni :)
Serdecznie dziękujemy Rodzicom Karolka za podzielenie się tą chwilą, uchwyconą na pięknych zdjęciach.
Dołączamy się do najlepszych życzeń dla wszystkich Babć i Dziadków.
Pasieka Miody z Natury
Dzień Babci i Dziadka.
Mamy wielką przyjemność uczestniczyć w tej ważnej dla Was chwili i dziękujemy, że to właśnie nas obdarzyliście zaufaniem i przyjemnością stworzenia prezentu dla tych ważnych i wyjątkowych Osób w Waszym życiu.
Dołączamy się do życzeń. Oby Wasze życie było słodkie nie tylko w tym dniu, lecz przez cały rok.
Pasieka Miody z Natury.
W nadchodzące Święta razem z "Pasieka Miody z Natury" stwórz wyjątkowy prezent dla wyjątkowej Osoby. Oferowane przez nas miody są nie tylko zdrowe ale i efektowne. W skład zestawu mogą wchodzić dostępne odmiany miodu w słoikach 700 ml i 330 ml. Opakowanie prezentowe mieści do dwóch słoików 700 ml lub 4 słoików 330 ml. Wybierz swój ulubiony miód i zadbaj o zdrowie bliskiej Ci Osoby.