Składniki :
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
200 gram powideł
120 gram masła
3 jaja
30 gram cukru waniliowego
2 kopiaste łyżeczki kakao
1 opakowanie 1(40 gramowe) przyprawy do piernika
2łyżki miodu
1 łyżeczka sody
czekolada do wykonania polewy oraz ulubione bakalie do posypki
Gdy większość składników jest już przygotowana, nadszedł czas, aby nabyć niezbędny do przepisu miód leśny :-)
rysunek z książki "Pszczoły" autor Piotr Socha - polecamy dla najmłodszych.
Sposób przygotowania :
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( przepis jest bardzo szybki)
przygotowujemy keksówkę (około 30 cm - 10 cm), wykładamy papierem do pieczenia
suche składniki (mąka, soda, cukier, kakao, przyprawa piernikowa, cukier waniliowy) wsypujemy do miski i mieszamy
jaja wybijamy do miski i ubijamy na puszystą pianę
w garnku roztapiamy masło i miód, dodajemy mleko i powidła, po czym mieszamy na jednolitą masę.
pora połączyć wszystkie składniki:
Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość garnuszka i całość miksujemy na jednolitą masę. Gdy wszystko ładnie nam się połączy, zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli dodajemy ubitą pianę jajeczną, cały czas mieszając. Całość przelewamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Czas pieczenia około 1 godziny - do suchego patyczka. Wystudzony piernik polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy ulubionymi bakaliami.
Piernik dojrzewający - idealny na Święta
Składniki:
1 kg mąki pszennej luksusowej lub tortowej
500 g miodu gryczanego
400 g cukru
250 g masła
4 średnie jaja
20 g sody
125 ml mleka
50 g przyprawy do piernika
pół płaskiej łyżeczki soli
dwie łyżki stołowe kakao
Pozostałe składniki:
450 g marmolady (ja używam własnych, tym razem z jagód i porzeczek)
garść mieszanki studenckiej
tabliczka gorzkiej czekolady
wymiary blaszki której używam - 40 x 30 cm
Sposób przygotowania:
Cukier, miód oraz masło podgrzewaj, jednocześnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Unikaj doprowadzenia mieszanki do wrzenia. Odstaw całość do przestudzenia. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną (ja używam tortowej), kakao, sodę, sól, przyprawy do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon ) oraz rozdrobnione bakalie ( pół szklanki mieszanki orzechów arachidowych, laskowych migdałów oraz nerkowców rozdrabniam w blenderze). Całość wymieszaj.
Do tak przygotowanych suchych składników wlej mleko, jaja oraz przygotowaną i przestudzoną masę z cukru, miodu i tłuszczu. Wyrabiaj ciasto aż zrobi się idealnie gładkie. Ciasto może sprawiać wrażenie zbyt rzadkiego ale takie jest odpowiednie (surowe ciasto, podczas dojrzewania w lodówce, z czasem tężeje i robi się twardsze oraz bardziej plastyczne). Po wyrobieniu przełóż ciasto do szklanego, kamionkowego lub stalowego naczynia, przykryj przezroczystą folią lub przykrywką i umieść w lodówce na czas 2 do 6 tygodni aby "dojrzało".
Zaraz po wyjęciu z lodówki, puki ciasto jest chłodne, przełóż je na obsypany mąką blat i podziel na trzy równe porcje. Rozwałkuj ciasto na wymiar blaszki często podsypując mąką, gdyż inaczej bardzo klei się do wałka. Ja podczas wałkowania podkładam papier do pieczenia pod już wstępnie uformowany placek i dopiero rozwałkowuję na żądaną grubość (ułatwia to przeniesienie placka na foremkę do pieczenia), ta uformowany przełóż na formę i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 160 stopni, na około 20 minut. Piecz do wyrośnięcia i zarumienienia. Po upieczeniu trzech placków posmaruj je podgrzaną marmoladą i ułóż jeden na drugim. Polej gotowe ciasto rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka i posyp bakaliami. Ciasto ma tę zaletę, że po upieczeniu długo zachowuje świeżość.
Makowiec z bitą śmietaną i brzoskwiniami
CIASTO MAKOWE
850 g gotowej masy makowej
100 g kaszy manny
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
KREM
250 g serka mascarpone
400 g śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 bezbarwna galaretka
MASA BRZOSKWINIOWA
450 g brzoskwiń odsączonych z syropu (ja kupuję puszkę o zawartość 820 g netto)
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
3 łyżki płynnego miodu rzepakowego
Sposób przygotowania:
Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej żółtka, kasze manną, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy na blaszkę 25×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 minut. Ciasto, po przestygnięciu, przecinamy na dwa blaty.
Bezbarwną galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą galaretkę. Mieszamy do połączenia składników.
Połowę przygotowanej masy wykładamy na pierwszy blat, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, po czym nakładamy drugi blat ciasta makowego. Na wierzch ciasta rozprowadzamy pozostałą masę i odstawiam do lodówki na 15 minut.
W trakcie schładzania ciasta przygotowuję masę brzoskwiniową. Rozpuszczam galaretki brzoskwiniowe a następnie blenduję brzoskwinie, dodając miód. Mieszam całość i wylewam na ciasto. Ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Składniki
Biszkopt:
6 jajek
5 stołowych łyżek miodu wielokwiatowego
szklanka mąki (o pojemności 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 stołowe łyżki kakao
Masa śmietankowa z mascarpone:
400 g śmietanki 30%
4 stołowe łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
1 bezbarwna galaretka
Masa truskawkowa:
400 g sorbetu truskawkowego (zmiksowane truskawki z 3 stołowymi łyżkami miodu rzepakowego lub wielokwiatowego wiosennego. Tym razem wykorzystałam miód rzepakowy)
2 truskawkowe galaretki
Sposób przygotowania
Biszkopt:
oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną masę. W trakcie, stopniowo, dodawać po 1 łyżce miodu. Nie przestając miksować dodawać po jednym żółtku. Następnie kakao i proszek do pieczenia. Po połączeniu się składników, stopniowo, przesiewać mąkę i delikatnie mieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Masę wylać na blaszkę, o wymiarach ok 36x24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut. Po lekkim przestygnięciu przeciąć blat nitką, bądź nożem, na dwa cieńsze blaty (jeden odstawiam na inny raz albo robię warstwowe cisto. W tym przypadku wykorzystałam tylko jeden blat). Do tej samej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, układam biszkopt i odstawiam do czasu przygotowania masy śmietankowej.
Masa śmietankowa z mascarpone:
Na najniższych obrotach miksować śmietankę, gdy zacznie sztywnieć wsypać cukier puder i nie przestawać aż do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej, konsystencji. Następnie dodać mascarpone i kontynuować miksowanie. Po dokładnym połączeniu się składników wlać wystudzoną galaretkę i miksować jeszcze przez 2 minuty. Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany blat biszkoptowy. Potem wyrównać na gładką powierzchnię. Odstawić do lodówki do czasu przygotowania sorbetu truskawkowego. UWAGA, masa śmietankowa może wydawać się zbyt rzadka ale bez obawy, po schłodzeniu zesztywnieje :)
Masa truskawkowa:
zmiksować truskawki z miodem i wlać 2 schłodzone galaretki truskawkowe. Ponownie miksować, przez ok 1 minutę. Zebrać pianę (wg mnie na cieście nie prezentuje się efektownie) i delikatnie wylać na sztywną już masę śmietankową. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
I gotowe :)
Można przystroić świeżymi truskawkami a poza sezonem bezą lub masą śmietankową.
Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm (ok 16 porcji).
Kruche ciasto:
300 g mąki pszennej (ja używam typ 405)
4 łyżki stołowe miodu rzepakowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g zimnego masła (cała kostka)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko o średniej wielkości
Mus jabłkowy:
2 kg jabłek
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu rzepakowego
Sposób przygotowania:
Najpierw mus jabłkowy: obrane jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokroić w kostkę (ja zostawiam kilka większych kawałków żeby wyróżniały się w musie). Wymieszać z 2 łyżkami miodu rzepakowego i przesmażyć do momentu odparowania nadmiaru soku. Wsypać 2 łyżeczki cynamonu i dokładnie wymieszać. Następnie pozostawić do wystygnięcia.
Kwadratową formę, o wymiarach 24x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruche cisto: połączyć ze sobą mąkę, pokrojone w kostkę masło, miód, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajko a następnie zagnieść ręką na jednolite ciasto.
Z ciasta uformować 2 równe kule. Połowę ciasta rozwałkować wałkiem, podsypując odrobiną mąki, na kwadrat i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę. Wyłożyć wystudzony mus jabłkowy. Drugą kulę ciasta rozwałkować, w taki sam sposób jak poprzednią i odrywać nieregularne kawałki oraz układać na musie aż do całkowitego zakrycia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec z grzałką "góra-dół"przez 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w blaszce do wystudzenia.
Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym cukrem pudrem.
Babka maślana, miodowo-cynamonowa. Idealna na Świąteczny stół.
składniki:
1/2 szklanki cukru
200 gramów masła (w temp. pokojowej)
5 łyżek miodu (ja dodaję zwykle krupca więc moje łyżki są kopiaste)
4 jajka
1,5 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować na jasną puszystą masę. Następnie dodać miód i kontynuować miksowanie na najniższych obrotach. Po połączeniu się składników dodawać kolejno jajka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz wsypać do masy. Miksować przez 5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki z kominem o średnicy 25 cm i wysokości ok 15 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Piec w piekarniku, nagrzanym przed włożeniem ciasta w temperaturze 200 stopni, przez 40 minut - zawsze sprawdzam ciasto wykałaczką czy jest już upieczone.
Zaraz po upieczeniu wyjmuję z foremki jeszcze gorącą babkę żeby odparowała.
Zwykle polewam ją lukrem z dodatkiem limonki i miodu wiosennego lub po prostu oprószam cukrem pudrem.
Przepis jest prosty i co najważniejsze ciasto zawsze wychodzi :)
Składniki
Biszkopt:
6 jajek
5 stołowych łyżek miodu wielokwiatowego
szklanka mąki (o pojemności 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 stołowe łyżki kakao
Masa śmietankowa z mascarpone:
400 g śmietanki 30%
4 stołowe łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
1 bezbarwna galaretka
Wierzchnia warstwa:
1 bezbarwna galaretka
agrest
czerwona porzeczka
Sposób przygotowania
Biszkopt:
oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną masę. W trakcie, stopniowo, dodawać po 1 łyżce miodu. Nie przestając miksować dodawać po jednym żółtku. Następnie kakao i proszek do pieczenia. Po połączeniu się składników, stopniowo, przesiewać mąkę i delikatnie mieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Masę wylać na blaszkę, o wymiarach ok 36x24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut. Po lekkim przestygnięciu przeciąć blat nitką, bądź nożem, na dwa cieńsze blaty (jeden odstawiam na inny raz albo robię warstwowe cisto. W tym przypadku wykorzystałam tylko jeden blat). Do tej samej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, układam biszkopt i odstawiam do czasu przygotowania masy śmietankowej.
Masa śmietankowa z mascarpone:
Na najniższych obrotach miksować śmietankę, gdy zacznie sztywnieć wsypać cukier puder i nie przestawać aż do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej, konsystencji. Następnie dodać mascarpone i kontynuować miksowanie. Po dokładnym połączeniu się składników wlać wystudzoną galaretkę i miksować jeszcze przez 2 minuty. Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany blat biszkoptowy. Potem wyrównać na gładką powierzchnię. Odstawić do lodówki. UWAGA, masa śmietankowa może wydawać się zbyt rzadka ale bez obawy, po schłodzeniu zesztywnieje :)
Ozdoby owocowe z galaretką:
Rozpuścić 1 galaretkę w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przygotować owoce a następnie ułożyć na sztywnej już masie śmietankowej. Można je lekko "wcisnąć" aby nie wypływały po zalaniu galaretką. Gdy zdobienie będzie już gotowe wylewamy bardzo delikatnie galaretkę. Ostawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Gotowe :)