Pierzga, zwana inaczej chlebem pszczelim powstaje z pyłku kwiatowego i jest pokarmem bogatym w białko.
Pszczoły umieszczają przyniesiony pyłek w komórkach plastra. W jednej woskowej komórce gromadzą kilkanaście obnóży pyłkowych, które następnie rozdrabniają za pomocą szczęk. Komórka wypełniana jest rozdrobnionym pyłkiem do 2/3 swojej objętości, a następnie zalewana miodem. Ostatnim etapem jest zamknięcie tak przygotowanych komórek woskowym wieczkiem. Po tym zabiegu, w warunkach beztlenowych i w temperaturze 35 stopni Celsjusza, w mieszance pyłku kwiatowego i miodu zachodzi proces fermentacji mlekowej. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, a pH zawartości komórek obniża się do wartości 4,0-4,5. Taki poziom kwasowości skutecznie zabezpiecza pierzgę przed zepsuciem.
Pierzga pszczela w swoim składzie zawiera białko, węglowodany, lipidy i biopierwiastki oraz wynik fermentacji czyli kwas mlekowy. Znalazła zastosowanie w leczeniu chorób serca, nadciśnienia tętniczego oraz zapalenia mięśnia sercowego, stanowiąc uzupełnienie w leczeniu powyższych chorób.