Miód, obok pyłku kwiatowego, jest głównym pokarmem pszczół i od wieków jest również wykorzystywany przez człowieka.
Miód należy do grona największych dobrodziejstw natury. To nie tylko smaczny i odżywczy pokarm, ale głównie skarbnica zdrowia. Skutecznie chroni organizm przed chorobami, a w przypadku ich wystąpienia wspomaga leczenie. Pszczoły miodne wytwarzają go z nektaru kwiatowego, pobranego z nektarników lub przetworzonego przez mszyce soku roślinnego, wyssanego z liści i młodych pędów. W jadłospisie mszyc i czerwców, opartym na białkach zawartych w soku, cukry okazały się być zbędne, a pszczoły wykorzystały ten fakt do własnych celów. Zbierają pozostałości w postaci drobnych kropel i przerabiają zebrane soki roślinne na miód spadziowy.
Miód pozyskuje się, w momencie gdy jest on "dojrzały, o odpowiedniej ilości wody w swoim składzie. Zazwyczaj poszyty jest w tym momencie warstewką wosku oznaczającą, że pszczoły uznały go za odpowiedni do przechowania. To jest ta chwila, gdy pszczelarze przystępują do miodobrania. Proces rozpoczyna się od usunięcia woskowych zasklepów, następnie za pomocą różnej konstrukcji miodarek pszczelarze wydobywają miód z plastrów, przelewając przez odpowiednie sita, by w końcu zalać go do słoików, które będą gościły na naszych stołach.